30 huhtikuuta, 2007

300 puukkojunkkaria

Eivät näytä elokuvakriitikot hirveästi kehuskelevan uutta jenkkiläistä verilöylypätkää 300. Elokuvassa kourallinen spartalaisia jarruttaa kuningas Leonidaksen johdolla ratkaisevasti persialaista tuhatpäistä vandaalilaumaa. Splattereilla onkin tapana upota nykynuorisoon, jotka muodostavat leijonaosan tämän päivän elokuvateattereiden yleisöstä. Historioitsijat löysivät elokuvasta liudallisen epätäsmällisyyksiä. Eivät kriitikoidenkaan arviot ole kannustavia, vaikka he itse yrittävät väittää muuta:
"Kreikkalaista mytologiaa, julmia kuninkaita, urheita sotureita ja kauniita naisia. Sotketaan joukkoon raakaa väkivaltaa, verta, suolenpätkiä ja epämuodostuneita hirviöitä. Maustetaan seksillä, teräksisillä vatsalihaksilla ja ripauksella mustaa huumoria. Tarjoillaan synkissä maisemissa, joissa veri on punaista ja taivas tumma. -- Ja ne erikoistehosteet.. Ne nyt vaan ovat upeita. Veri lentää, maisemat ovat majesteettisen karuja, hirviöt pelottavan aitoja. Mitä muuta voi vaatia? -- Sotureista on tehty autenttisen oloisia tappokoneita, joiden vartaloita on paranneltu maskeerauksen ja tietokonetekniikan avulla. Tuloksena on joukko maskuliinisia tappajia, jotka varmasti osaltaan vetävät puoleensa myös naiskatsojia, joita elokuvan väkivaltaisuus ja raakuus saattavat muuten arveluttaa."
Veren lentämisen ohella tarvitaan myös leipää, tietty. Ja tuon viimeisen lauseen jätän omaan arvoonsa.

"Taistelukentälle mukaan tuotu kamera taltioi säälittä irtoraajat ja verenroiskeet, ja varsinkin ensimmäisen taistelupäivän oopperamaisiin mittoihin kasvava väkivaltabaletti iskostuu mieleen väkisinkin. Hyvä hyvä."

Väkivalta jää pyörimään mieleen pidemmäksi aikaa. Hyvä, hyvä.

"-- ruumispinot kasvavat ja spartalaiset ovat iloisia, kun ovat vihdoin päässeet koulutustaan vastaavan työhön. -- Testosteronia hikoileva ja muskeleita homoeroottisesti palvova tarina on idioottimainen, mutta anteeksipyytelemätön. 300 on verenhimoisessa tyylilajissaan johdonmukainen, kokonainen ja viihdyttävä."

Tarpeeksi alas laskettu rima siis ylittyi. Jippii!

"On sitten makuasia, kuinka kauan jaksaa katsella hidastettuja kuvia puolialastomista miehistä tappamassa täysinpuettuja miehiä. -- pääpaino on vauvaöljyllä valellun Chippendales-ryhmän näköisissä sotureissa."

Kolmensadan muinaiskreikkalaisen puukkojunkkarin edesottamuksista en näillä näkymin halua saada visuaalista esittelyä, vaan Herodotoksen tarinat ja vanhempi elokuva saavat riittää minulle.

Ei pidä unohtaa, että näemme valkokankaalla vain käsikirjoittajan, ohjaajan, tietokonegrafiikon ja muutaman muun nykyihmisen näkemyksen kahden ja puolen tuhannen vuoden jälkeisistä tapahtumista. Virheitä on kosolti. Jos pystyisimme siirtämään aikakoneella Thermopylain solan taistelun veteraanin meidän aikaamme ja näyttäisimme hänelle 300 -elokuvan, sotilas pitäisi koko juttua kehnona vitsinä. Mutta, mutta:

Pata kattilaa soimaa.

24 huhtikuuta, 2007

In Memoriam

Boris Jeltsin
1931-2007
RIP

In Memoriam

22 huhtikuuta, 2007

Viikon saldo


Tämä oli siis viikon saldo demokratian asevarastossa, Yhdysvalloissa. Tämän viikon synkkien uutisten perusteella rapakon takana on myös tarpeeksi tuliasevarastoja ja epävakaita ihmisiä. Pelottava yhdistelmä.
Tosi pelottava.
Viimeisin Yhdysvaltojen maaperälle kohdistunut (ulkomaalaisten) hyökkäys tapahtui 11.9.2001 (sitä edellinen taas 7.12.1941. Hyökkäyksiä lähetystöihin en nyt ota huomioon). Sen jälkeen yhtä näyttävästi ja laajamittaisesti amerikkalaisia ovat tappaneet hirmumyrskyt ja alkuviikon tapaiset häirintyneet opiskelijat. Missä vika?

En ole aseistakieltäytyjä, enkä sellaiseksi viimepäiväisistä tapahtumista huolimatta muutu, mutta muiden toivoo jo tulevan järkeen. Nämä tapaukset eivät ole pelkästään amerikkalainen ilmiö: vähän väliä saa lukea iltäpäivälehdistä suomalaisista perheenisistä, jotka eräänä kauniina päivinä tulevat töistä kotiin ja ampuvat mitään sanomatta vaimonsa, lapsensa, koiransa (jos sellainen on) ja lopultakin itsensä.

Näihin tapahtumiin tärkeimmistä johtavista syistä voi keskustella pitkään ja hartaasti: aseiden helppo saatavuus, kulttuurin tarjoamat väärät toimintamallit, mielihäiriöt jne.

Itse olen ottanut askeleen (mielestäni) oikeaan suuntaan ja harventanut tietokonepelivalikoimaani. Ainoan räiskintäpelin poistin ensimmäisenä, vaikken sitä yhtään pelannutkaan. Sitten hiiteen painuivat historialliset strategiat. Muutama vuosi sitten poistin urheilupelit, tasohyppelyt ja lopulta myös PacManin ja Tetriksen. Enkä kaipaa yhtään takaisin. Isojen poikien leluja ei sitten noin vain pysty kieltämään - valitettavasti...

Pakollinen mediaosio:

Muistin vitsin:
Sotilas on yövartiossa. Joku lähestyy.
- Seis! Kuka siellä?
- Lepo vaan. Minä, komentaja, tässä.
- Seis! Kuka siellä?
- No minä! Komentaja! Ettekö tiedä sääntöjä?
- Toki tiedän. Pitää kysyä kolmesti "Kuka siellä?" ja sitten ampua.
Surullisen totta
Ei vain naurata.

18 huhtikuuta, 2007

Poliitikko, poliisi ja valokuvaaja

Ajattelin, etten kommentoi poliittisia uutisia, mutta nyt tuli niin hyvä käsi, että paljastan oitis korttini. Kyse on viime viikonloppuisesta, 14.4. Venäjällä järjestetystä "Erimielisten marssista". Katsokaamme erästä venäjäkielistä uutista. Heti sen ensimmäisessä valokuvassa mellakkapoliisi riuhtoo oppositiopoliitikkoa Mihail Kasjanovia sivuun. Kas näin:


Aijaijai.

Dramatismi kuitenkin häviää kertaheitolla, kun tarkistellaan toisista kuvakulmista otettuja otoksia:

Eipä näytä Misha virkavaltaa kiinnostavan, vaikka onkin opposition voimahahmoja. Halaajan roolissa toimii Kasjanovin adjutantti. Miliisi jatkaa matkaansa.

Lopussa seurue poistuu paikalta: "Näittekö miten väkivaltaisesti jepari katsoi minua?"

17 huhtikuuta, 2007

Minä juon nyt kahvia!

Tässäpä näin ikivanhan Pauligin "Brasilialainen kahvin luokitustaulukko" -taulun. Ennen vanhaan kahvipavut osattiin luokitella noin silmämääräisesti mm. paahtumisen mukaan

- erittäin hyvin paahtuviin
- hyvin paahtuviin
- sekä huonosti paahtuviin yksilöihin.

Ja kuten kuvastakin näkyy, näiden papujen välillä on vissi ero, jota vain sokea ei huomaa! ;)

Suomalaisten kiintymys kahviin on maailman huippuluokkaa. Vuoden 2002 tilastojen mukaan norjalainen juo keskimäärin vuodessa 10,7 kiloa kahvia. Suomalainen tulee hyvänä kakkosena: 10,1 kg. Pohjoismaat juhlivat oikein kunnolla, kun pronssille yltää Tanska (9,7 kg) ja ensimmäiselle pistesijalle Ruotsi, jonka kansalainen lipittää kaffea 7,8 kilon edestä. Sijat vaihtelevat vuosittain ja lieneekö Suomi ollut ykkönen viime tutkimuksessa.

Kahvin terveydellisyydestä on väännetty kättä iät ja ajat. Ruotsin kunkku Kustaa III piti kahvia vaarallisena myrkkynä. Todistaakseen väitteensä hän järjesti kokeen. Muuan elinkautisvangin määrättiin juomaan päivittäin kupillisen kahvia ja vertailukohteeksi erään toisen lusijan taas kupposen teetä. Lääkäri valvoi koetta ja tarkkaili koekaniinien vointia. Sitäpä sitten odotettiin, kumpi siirtyy ajasta ikuisuuteen ensimmäisenä.

Niinhän siinä sitten kävi, että ensimmäisenä kuolla kupsahti lääkäri. Sitten Kustaa joutui murhatuksi pippaloissa. Kumpikin vanki eli vanhaksi, eikä heidän kuolemien kohdalla voida puhua kahvin/teen ratkaisevasta merkityksestä.

Toisenlaisen - varoittavan - esimerkin tarjoaa ranskalainen kirjailijasuuruus Honore de Balzac, jonka kuolinsyyksi kirjattiin "ylityö ja kahvin väärinkäyttö". Jopa 15 tunnin työpäivät hän kesti kahvin voimalla, mutta vain 51 ikävuoteen saakka.

Myös kahvikäytön kohdalla voin lämpimästi suositella vanhaa viisautta: kohtuus kaikessa.

13 huhtikuuta, 2007

Paraskavedekatriafobia

Se on täällä! Perjantai 13! Koko ihmiskunnan epäonnen purkautumispäivä. Joopa joo... Jostain syystä paraskavedekatriafobiaa (perjantai 13. päivän kammoa) potevia ihmisiä on yllättävän paljon, vaikkei siihen ole minun silmissäni mitään syytä.

Jos panet erityisesti merkille luvun 13, olet käynyt menestyksellä
ala-astetta.

Groucho Marx

Historian suurin aivopesu juontaa juurensa vuoteen 1307, kun Ranskan kunkku Filip IV Kaunis (Filip III Rohkean poika ja Filip X Itsepäisen isä) vangitutti Temppeliherrojen ritarikunnan jäsenet, joille hän oli pahasti velkaa. Päivä oli tietenkin perjantai 13. Lieneekö Temppeliherrojen sen jälkeisten suruliputusten tyhmä apinoiminen synnyttänyt myytin kyseisen päivän epäonnesta? Perjantai oli Englannissa virallinen hirttopäivä, mikä lisäsi öljyä tuleen.
13
Ihmisen rahanhimolta ei vältytty tässäkään tilanteessa: 1800-luvun Ranskassa perustettiin järjestö "Neljännettoista". Kun johonkin illalliskutsuun osallistui 13 henkilöä, palkattiin paikalle "neljännestoista". Uskomuksen mukaan joku 13:sta illalliseen osallistujasta kuolee - aivan kuten Jeesuksen ja opetuslapsien viimeisen ehtoollisen jälkeen.

Kolmetoista henkeä pöydässä on tosiaankin kovaonnista, jos emännällä on vain kaksitoista kyljystä.

Groucho Marx

Perjantain demonisoinnissa on vahvasti esillä kulttuurisidonnaisuus:
maya-kansalla 13 kun oli onnen luku. Kaikki riippuu siitä, miten asiaan suhtautuu.
13
Englantilainen amiraliteetti oli kerran päättänyt osoittaa potaskaksi merimiehen keskuudessa vahvasti vallinneen uskomuksen, jonka mukaan perjantai olisi epäonnenpäivä. Uudelle alukselle annettiin nimeksi Friday, se laskettiin vesille perjantaina ja purtilon kapteenin nimi oli tietenkin Friday. Laiva lähti neitsytmatkalleen (ilman muuta perjantaina)... ja katosi. Siitä ei löydetty koskaan pirstalettakaan.
Tarinasta voi vetää johtopäätöken, että laivoja uppoaa päivästä riippumatta. Upposihan Titanic maanantaina 15.4. Ja natsien risteilijä Wilhelm Gustloff upposi 30.1. 1945, vieden mukanaan ennätykselliset 9343 ihmishenkeä. Silloin oli tiistai.
13
On kuitenkin tosiasia, että perjantaita 13. löytyy vuodesta yhdestä kolmeen kappaletta. 3 - 362. Kumpana ajanjaksona saat todennäköisesti enemmän mustelmia?

10 huhtikuuta, 2007

12.4.

Millä tavalla 12.4. on merkittävä päivämäärä? Mikä virstanpylväs saavutettiin tuona päivänä 46 vuotta sitten? Huippupiirretty antanee vinkkiä:
Gagarin

08 huhtikuuta, 2007

Hän kuoli jotta me saisimme elää

Rauhallista Pääsiäistä.
INRI
P.S. Pyhä tuli laskeutui Jerusalemin Jeesuksen haudan kirkkoon - maailmanloppu lykkääntyy vuodella.

01 huhtikuuta, 2007

Parhaat aprillipilat

Näin aprillipäivän kunniaksi amerikkalainen pilailumuseo The Museum of Hoaxes laati listan kymmenestä parhaasta pilasta:

- Vuonna 1957 BBC ilmoitti, että sveitsiläinen maajussi onnistui keräämään ennätyssadon makaroneja. Uutiskuva Sveitsistä, jossa hän keräsi spagettiterttuja puista sai monet englantilaiset viherpeukalot soittamaan televisioyhtiöön ja pyytämään kasvin siemeniä.

- Vuonna 1985 Sports Illustrated -lehti uutisoi New York Mets -baseballjoukkueen uudesta hankinnasta: pelaajasta, joka pystyi heittämään palloa 270 kilometrin tuntivauhdilla. Kyseisen taidon hän oppi kuulemma tiibetiläisessä luostarissa.

- Ruotsin TV-lähetykset olivat vuonna 1962 musta-valkoisia. Maan ainoan kanavan uutislähetyksessä teknikot ilmoittivat, että uuden teknologian myötä televisiokuvasta saadaan värillinen vetämällä ruudun päälle sukkahousut. Ensimmäiset värilliset televisiot tulivat maan markkinoille vasta 1970.

- Vuonna 1995 amerikkalainen Taco Bell -hampurilaisravintolaketju ilmoitti ostaneensa valtiolta maan itsenäisyystunnuksen, Philadelphia´s Liberty Bell -kellon ja muuttaneensa sen nimen Taco Liberty Belliksi. Kun raivostuneet ihmiset kysyivät asiasta Valkoisen talon lehdistö-attasea Mike McCurryltä, tämä vastasi, että myös Abraham Lincoln -patsas myytiin Ford -autoyhtiölle ja että patsas saisi uudeksi nimekseen Ford Lincoln.

- Vuonna 1977 brittilehti The Guardian julkaisi lisäliitteen San Seriffe -saarivaltion 10-vuotisjuhlan kunniaksi. Valtio sijaitsi Intian valtameressä, se oli muodoltaan puolipisteen muotoinen ja sen kaksi saarta olivat nimeltään Upper Caisse ja Lower Caisse. Artikkelissa kerrottiin laajasti valtion maantieteestä ja kulttuurista.

- Vuonna 1992 National Public Radio kertoi, että Richard Nixon ilmoitti pyrkivänsä uudestaan Yhdysvaltojen presidentiksi. Olipa radiolla jopa esittää hänen puheensa, jossa hän vahvisti väitteensä pitäväksi. Äänensä presidentille lainasi tuolloin koomikko Rich Little.

- Vuonna 1998 New Mexicans for Science and Reaton -lehti ilmoitti Alabaman hallinnon äänestäneen piin arvon muuttamisen puolesta. Entisen 3,14159 sijaan siitä tulisi tasan 3, ”raamatullisen luvun mukaan”.

- Samana vuonna amerikkalainen Burger King -hampurilaisjätti osti USA Today -lehdestä kokonaisen sivun mainostaakseen siinä uutta, varta vasten vasenkätisille luotua hampurilaista. Mainoksen mukaan purilainen sisälsi samat täytteet, mutta ne oli käännetty sämpylässä peiliasentoon. Ketju sai satoja puhelinsoittoja, joissa toivottiin erillisen hampurilaisen tekemistä myös oikeakätisille.

- Vuonna 1995 Discover -lehti ilmoitti kuuluisan italialaisen biologin Aprile Pazzon (käännettynä AprilliPila) löytäneen etelänavalta uuden eläinlajin: kuumapäisen jäätoukan. Niillä väitettiin olevan päässä erikoisia luita, jotka pystyvät kuumentumaan ja joiden avulla mato pystyy liikkumaan huimaa vauhtia sulattaen jäätä tieltään. Nämä toukat metsästivät ruoakseen kuulemma pingviinejä.

- Kuulu brittiläinen tähtitieteilijä Patrick Moore ilmoitti radiossa vuonna 1979, että klo 9:47 Pluto -planeetta sivuuttaa Jupiteria (ensimmäistä ja viimeistä kertaa), jolloin näiden painovoimat tasaantuvat, mikä aiheuttaa painovoiman heikkenemistä myös Maassa. Moore väitti, että hyppiessään saattoi tuolloin jähmettyä hetkeksi ilmaan. Sadat ihmiset soittivat radioon kertoakseen kokemastaan leijumisesta.