22 marraskuuta, 2007

Uutismoka

Tulihan se sieltä! YLEn puoli yhdeksän uutiset menivät taas möläyttämään Venäjä-uutisessa. Uutistenlukija sanoo n. 6:50 kohdalla Putinin esiintyneen Yhtenäinen Venäjä -puolueen puoluekokouksessa, vaikka kysymyksessä oli puolueettoman Putinia tukevan liikkeen masinoima tilaisuus.

Eipä toisaalta reportterikaan maininnut tilaisuuden "siviili"luonnetta. Mutta piti tietenkin muistuttaa tuhannen kerran, että Putin toimi KGB:n agenttina (kuulostaa yhä mahtipontisemmalta ja mahtipontisemmalta).

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Venäjänmaahan on pelottava, niin miksi tuota pelkoa ei saisi lietsoa lisää? Viime keväänäkin ajattelin sodan alkavan ja mietin, miksi edes yrittäisin tehdä mitään turhaa ja arkipäiväistä, kun huomisesta ei kuitenkaan tiedä. Onneksi se meni ohi, se pelko. Sinä puolustat Venäjän päättäviä miehiä. Pitäisikö sinun mielestäsi siellä minkään muuttua vai ei? Valehtelevatko tiedotusvälineet jatkuvasti Venäjän tilanteesta?

Leonid Yakovlev kirjoitti...

Nykyään pelon lietsominen mediassa on normaali käytäntö, mutta onko se järkevää, loogista ja perusteltua? Voisin tietysti heittää pallon takaisin: miksi pelkoa on pakko lietsoa? Jotta saisi paremman otteen ihmisten mieliin ja asenteisiin?

Mielestäni mikään ei ole tässä maailmassa täydellistä. Venäjällä on yhä monia ongelmia, mutta sielläkin arkielämä alkaa pikkuhiljaa normalisoitua ja parantua. Kysymys muuttumisesta on itse asiassa aika abstrakti. Paljonkin voi mielestäni muuttaa ja yhtä paljon säilyttää ennallaan. Voitko rajata aluetta?

Venäjä-uutisoinnista: olisi liian uhkarohkeaa väittää, että viestimet valehtelisivat. Osa lipsahduksista voi johtua huolimattomuudesta (esim. mainitsemani uutisalustus). Välillä sitten näkee ja lukee ovelasti rakennettuja uutisia/artikkeleita, jossa mainitaan vain haluttu osa tiedosta. Joskus artikkelit ovat näennäisesti puolueettomia, mutta niissä yhtä tiettyä näkökulmaa tyrkytetään vaivihkaa yleisenä totuutena.

Samoista asioista ovat aina puhumassa samat henkilöt (Kasjanov, Carnegie-instituutin Maloshenko ja Shevtsova). ”Mediaseksikkäät” persoonat pääsevät palstoille heti, vaikka heidän mantrassaan ei olisikaan mitään uutta. Sen sijaan toisenlaisia näkökantoja omaavat eivät useinkaan saa puheenvuoroa. Ja jos saavat, heitä on jo aivopestyn keskivertouutiskuluttajan vaikea uskoa.

Venäjä-uutisointi on siis hyvin vinoutunutta ja kyklooppimaista.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä meidän kannattaa pelätä venäläisiä, jotta ei tarvitsisi pelätä itseämme. Elämästä tulee hallittavamman tuntuista, kun pelon voi siirtää tiettyyn kohteeseen. Venäjäpelolle löytää jopa jotain perusteita. Olen kuunnellut mummoni kertomuksia "ryssän" pommituksista jossain menetetyssä Karjalassa ja kuinka hän juoksi metsään pakoon ja selviytyi. Kun olin lapsi, niin isäni ei antanut minun käyttää tietynsävyistä punaista takkia, sillä se oli "ryssänpunainen". Sain toisensävyisen punaisen takin! Äitini varastoi joskus 80-luvun alussa elintarvikkeita sodan varalle. Luultavasti sukulaiseni olivat/ovat "hulluja", mutta eivät he ole pelkojaan ja vastenmielisyyttään Venäjää kohtaan täysin ilmasta temmanneet. Luulen median lietsoman Venäjäpelon tuovan silti turvallisuudentunnetta ihmisille. Vihollinen on selkeä ainakin hetken ajan. Sitä vastaan voi yrittää taistella ja laittaa poikansa armeijaan. Kaikkia pelkoja vastaan ei voi taistella, kun niitä ei edes tiedosta.
Olen kuullut "huhuja", kuinka venäläiset miehet ovat väkivaltaisia alkoholisteja ja naisten alistajia. Naiset ovat siellä alistettuja, mikä ilmenee esim prostituutiona. Suomalaiset "siat" käyvät rajan takana huorissa tai venäläiset naiset käyvät "töissä" Suomessa. Kyllä tuollainen antaa negatiivisen kuvan Venäjän yhteiskunnallisesta tilanteesta.
Ehkä olen "aivopesty", mutta kaikki joutuvat jonkinlaisen aivopesun alaisiksi. Ei ihminen voi elää epäillen kaikkea kuulemaansa valheeksi. Valheetkin voivat tyydyttää jotain yksilön tai yhteiskunnan tarpeita. Minusta tulee tyytyväinen hetkeksi, kun ajattelen venäläisten olettuja kärsimyksiä. Omat oletetut kärsimykset vähenevät niiden rinnalla.

Leonid Yakovlev kirjoitti...

Onhan se totta, että pelolla tätä maailmaa hallitaan. Mielestäni painotukset ovat menneet hieman metsään. Siinä, missä pitäisi olla huolissaan ympäristökatastrofeista, hädistä, köyhyydestä ja moraalista, lietsotaan pelkoa kylmän sodan kuumimman vaiheen toitumisella. Puolin ja toisin.

Venäläisenä minua toki harmittaa kuulla suhtautumisestasi eräisiin Venäjää koskeviin asioihin.

Yritän osaltani herätellä "YLEn ja Hesarin arvostettuun uutisointiin" tuudittautuneita ihmisiä ja lyödä kiilaa em. uutisvälittäjien väliin osallistumalla Moskova.info ja Minun Venäjäni -projekteihin. Enemmän tai vähemmän onnistunein lopputuloksin.

Mutta jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, enkä ole tekemässä nimim. tädin näköistä voodoo-nukkea. :) Ja anteeksi myöhästynyt vastaukseni.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi sinä väität, että jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, sillä aivan selvästi et ole sitä mieltä. Jotkut ovat oikeassa ja jotkut väärässä. Sinua harmittaa se, että muut eivät ymmärrä sinun mielipiteesi olevan oikea. Entä jos sinua harmittaa se, että se on totta mitä kirjoitin?
Menikö jokin siinä väärin ja mikä?

Jos sinusta olisi ihan sama mitä mielipiteitä ihmisillä on, et vaivautuisi tuomaan mielipiteitäsi ja näkemyksiäsi julki. Yrität vaikuttaa ihmisiin = aivopestä heitä. Minä ainakin yritän manipuloida ihmisiä, enkä todellakaan väitä, että kaikilla on oikeus mielipiteisiinsä. Manipulointi ei suju hyvin, ehkä pitäisi olla vähemmän hyökkäävä.

Voodoo-täti kuulostaa hyvältä ajatukselta. Siitä voisi tehdä laihemman sekä nuoremman ja laittaa ilmapallolla Siperiaan. Pääsisin minäkin eroon mokomasta täti-ihmisestä. Täti vaikuttaa todella riitaisalta saivartelijalta.

Leonid Yakovlev kirjoitti...

Onhan minun olla pakko sitä mieltä, että jokaisella on oikeus mielipiteeseen, jos kerran itsekin esitän sellaisia. : ) Ja kaikkihan ovat omasta mielestään oikeassa. Ei minua suuremmin harmita, jos muut eivät ole samaa mieltä kanssani – olen jo tottunut. Selvennykseksi lisäisin vielä, että en ole siis mikään periaatteellinen nihilisti. Jossakin olen muiden kanssa eri mieltä, samaa toisten kanssa. Ja kyllä minua venäläisenä harmittaa, että Venäjästä tehdään peikko.

Ei siinä mikään väärin mennyt, mutta osittain kärpäsestä on tehty härkäsiä ja lähdetty iloiselle yleistyksen tielle: ”venäläismiehet ovat sovinisteja ja naiset prostituoituja”. Totta – mutta vain osittain. Kommenttisi sai minut muistamaan sen YLEn uutisen Venäjän Karjalasta, jossa kerrottiin – yllätys, yllätys - perheväkivallasta.

Kyllä, yritän saada ihmisten päät kääntymään. Aivopesusta se ei varmaan käy, sillä minun informaatiolla ei ole niin suurta painoarvoa ja se on nimenomaan valtavirrasta hieman poikkeavaa laatua.

Anonyymi kirjoitti...

Tädin mielipiteet voi jättää omaan arvoonsa. Lähinnä säälittävää itsetuhoista ajattelua.
Kaikki eivät oleva oikeutettuja mielipiteeseen, etenkään tädin tyyppiset puheenvuoroja latelevat. Ketään ei kiinnosta itsetuhoisten tuulitakkiurhojen ja muiden metsäläisten mielipiteet globaalissa maailmassa, joten turha edes keskustella tälläisten trollien kanssa.

Hyötyä siitä tosin on koska nämä puheenvuorot suomalaisen enemmistön hiljaisella hyväksynnällä antavat pohjan rakentaa suomalaiskuvaa, joka saattaa koko Suomi-kuvan muidenkin maiden keskuudessa hyvin negatiiviseen sävyyn ja se on tarkoituskin.Turha nöyristellä tsuhnoille.