01 toukokuuta, 2007

Informaatiosotaa ja virtuaalipatsaita

Viime viikon kuuma peruna oli kieltämättä Tallinnan Pronssisen sotilaan ympärillä vappuviinin tapaan kuohuva tilanne. Jos tähänkin pitää kertoa oma kanta, niin mainittakoon, että eipä olisi ollut koko sekamelskaa, jos suuri ja mahtavaTM eläisi vieläkin. Hekoheko. Näin menetetään viimeisetkin virolaisen lukijakunnan jäsenet.

Mutta vakavasti puhuen: virolaiset nostivat itse kissan pöydälle, kun Viron valtiovalta pystytti pari vuotta sitten muistomerkin natsien Waffen-SS -joukoissa taisteilleille virolaisille. Maailmanyhteisön (eikä edes pelkästään Venäjän) mulkaisun jälkeen muistolaatta poistettiin. Samalla joku nationalisti heitti ilmaan ajatuksen, että Pronssisen sotilaankin on lähdettävä: jos ei meillä saa olla, niin ei sitten muillakaan.

Enää on vaikea saada selvää sitä, milloin asia tarkalleen ottaen pulpahti esille juuri tänä vuonna. Silloin kuitenkin viesti oli selkeä: patsas on POISTETTAVA. Siitähän se resonanssi alkoi. Tilanne alkoi kärjistyä, mutta Viron hallitus ei enää perääntynyt - joko arvovaltasyistä tai mistä lienee. Puheisiin tehtiin vain pieni korjaus: patsas on SIIRRETTÄVÄ. Venäläiset sen sijaan pääsivät hyvään vauhtiin ja mitään liikkumavaraa ei enää toimintasuunnitelmiin tehty.

Kuka on syyllinen? Vastausta on vaikea antaa. Kaikki ovat tehneet virhearviointeja ja uppiniskaisesti pitäneet pintansa taistelupoteroissaan. Niin Viron ja Venäjän valtiovalta kuin viron venäläisetkin. Viikonlopun mellakat ovat luku sinänsä. Huligaanit OY tekivät hyvin tilaustyönsä ja poliisi pamputti ihmisoikeusrikkomusten arvoisesti.

Viimeksimainittujen toiminnassa näkee monia yhtymäkohtia Venäjän kollegojen metodeihin Erimielisten marssissa. Yhdellä erotuksella: Venäjällä selvittiin uhreitta. Kansainvälinen yhteisö löytää eroja tapahtumien välillä vielä kasapäin lisää. Ja Virossa kaikki meni tietysti mallikkaasti. Jätetäänpä haudontamyssyyn.
.
Mikä on minun kantani tapahtumiin? Patsas olisi pitänyt jättää rauhaan ja antaa ajan kulua. Sitä mukaa, kun sotaveteraanit olisivat pikkuhiljaa harventuneet, hanke olisi voitu nostaa esille - säästyisivätpä edes vanhukset. Venäjä oli samanlaisessa tilanteessa 90-luvun alussa, kun poliittiset olot olivat suopeita Leninin masoleumin hävittämiselle. Eläkeläiskommunistit taas eivät olleet. Näiden annetaan vielä tänäkin päivänä käydä tervehtimässä ideologisen johtajansa muumiota. Mutta vielä tulee Uljanovin vuoro - se on vain ajan kysymys.
.
Viron Moskovan lähetystöä siis piiritetään. Eestiläiset maitotuotteet ovat pannassa. Informaatiosotaa esiintyy myös virtuaalitasolla: Viron hallitus näkee tietoliikenneyhteyksiensä häirinnässä Moskovan lokitiedoston. Venäläiset ohjelmoitsijat vastasivat mielestäni neuvokkaimmin: Arena -nettiroolipeliin ilmestyi Tallinnan Pronssinen sotilas!


Ei kommentteja: