24 kesäkuuta, 2007

"Tyypillinen juhannuskuolema" - sairaskohtaus ja paljon dramatiikkaa

"Juhannuksena on kuollut ainakin 11"

Näin uutisoi Hesari 24.6.2007. Ilta-Saamattomat olivat tavansa mukaan paatoksellisempia:

Juhannuksen uhrilukemat SYNKKENEVÄT
Kaksitoista kuolonuhria
Hukkuneita viime vuotta vähemmän


Apuva! Uskaltaako juhannusta enää viettääkään? Saatat hukkua!!! Tai joutua puukotetuksi!! Tai jäädä auton alle! Tai tukehtua häkään. Tai kuolla sairaskohtaukseen...

Niinpä... Kuulostaa kyllä yhä arkisemmalta ja arkisemmalta... Varmasti näinä päivinä ihmisiä kuoli myös kotonaan sairaskohtauksiin. Miksei näitä tapauksia kuitenkaan uutisoitu? Koska siitä puuttui dramatismi.

Miksi juuri juhannuksena sattuvia kuolemia (yli)dramatisoidaan? Minun ajatusmaailmassa on vain yksi "tyypillinen juhannuskuolema": hukkuminen alkoholin vaikutuksen alaisena. Tarkemmin ajateltuna sellainenkin voi sattua milloin tahansa, mutta juhannuksena olosuhteet sattuvat vain olemaan siihen ihanteellisimmat. Tämän logiikan mukaan tänä vuonna sattui "vain" kolme "juhannuskuolemaa" (neljäs hukkunut kuoli sairaskohtaukseen). IS joutuukin (vasta toisessa) alaotsikossa toteamaan, että (humaltuneita) hukkuneita on viime vuotista vähemmän.
´
Eikä "tyypillisiä juhannuskuolemia" ole virallisella tasolla itse asiassa olemassakaan. Poliisi kun kirjoittaa raporttiinsa: "Uhri kuoli hukkumalla", eikä "Uhri koki juhannuskuoleman". Tässä tapauksessa on tautologia kyllä kaukana! Median aivopesukampanja puri kuitenkin tavallisiin kansalaisiin.

Hesarin nettikeskustelu "Miksi suomalainen ei selviä juhannuksesta hengissä?" on täysin harhaanjohtava. Joku keskustelija laskikin, että juhannuksena kuoli vain 0,0005% Suomen kansasta. Ilta-Saamattomien keskustelun otsikko "Viina pois suomalaisilta junteilta!" ei sekään kerro koko totuutta viikonlopun kuolemien perimmäisestä syystä.

On kuitenkin myönnettävä, että juhannuksena sattuu aina hukkumiskuolema. Vuorenvarmasti vähintään yksi. Sattuu ensi vuonna. Ja sitä seuraavana. Kaikki tietävät sen. Mutta ottavat silti kauluksesta alas ja lähtevät (koko 12 hengen seurueena) veneilemään - ilman pelastusliivejä ja aivoja. Meripelastuslaitoksen vuosittain telkussa pyöritettävä "Missio: yksikään ei huku" pyörii pyörimistään. Oravanpyörän lailla.

Ei kommentteja: