19 kesäkuuta, 2007

Suomalaisista on muutamaksi muusikoksi?

Viikko sitten pankissa asioidessani nappasin Nordean Ajassa -lehden. Lehden kannessa komeili pääjutun otsikko "Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste: Suomalaisista on muusikoiksi".
´
Jäin vähäksi aikaa miettimään otsikkoa tarkemmin. Muusikko siis sanoi: "meikäläisistä on muusikoiksi". Haluaisin nähdä sellaisen musikantin, joka väittäisi, ettei kansalla ole musiikkikorvaa ja hänen esiinmarssi olisi vain suuri poikkeustapaus. Tähän mennessä en ole sellaista nähnyt. Vai miltä kuullostaisi Mika Häkkinen, joka sanoisi, ettei suomalaisista ole autoilijoiksi. Tai Jorma Ollila, joka tilittäisi: suomalaiset eivät menesty maailmantaloudessa. Tietenkin he kaikki näkevät kansassaan satoja korkeatasoisia musiikkineroja/ autoilijasuuruuksia/pörssihaita! Heidän on helppo puhua (itsestään).

Mielestäni suomalaiset voidaan leimata musiikilliseksi kansaksi, vasta kun sen myöntää myös tavallinen kadulla tavattu Matti Meikäläinen. Luulenpa, että suomalaiset näkevät itsensä lähinnä - aivan oikein - urheilijoina ja tunnollisina osaajina. Yksin Lordi ei tee kesää suomalaiselle musiikille.

"Suomalainen luonne sopii musiikilliseen ilmaisuun", lainaa lehti Sarasteen yksittäistä kommenttia. Väliotsikko "Kypsän musiikkikulttuurin maa" jää ilman syventävää selvennystä niin ikään roikkumaan ilmaan. "-- suomalaisilla on väestöpohjaan suhteutettuna todellinen yliedustus maailman konserttilavoilla", julistetaan - muttei mainita sen yhteydessä yhtään nimeä.

Vasta loppupuolella mainitaan Sarasteen opettajina vaikuttaneet kapellimestarit: Aarre Hemming, Jorma Panula, Urpo Pesonen. Sain jutun musiikillisesta Suomesta siis kaiken kaikkiaan irti neljä kapellimestaria ja Sibeliuksen. Eipä hassummin. Näin loppupuolella minun on toki tunnustettava, että tiedän toki monia mm. suomalaisia oopperalaulajia, mutta täysin ventovieraalle ulkomaalaiselle ei jutusta varmaankaan olisi jäänyt kovin kattavaa kuvaa Suomen paikasta maailman musiikkikartalla. Noh, sepä siitä.

Tämän kerran savolaiskevennyksenä mölkkytermejä Savon Sanomien Kesä 2007 Plus -liitteestä:

Mölkky = seurapeli
Mölkätä = pelata muita häiriten
Mölkkääjä = häiritsevä pelaaja
Mölkysti = ansioitunut pelaaja
Mökeltää = selittää huonoa peliään
Möllöttää/Voida mölkysti = olla mukavasti
Mölkähtää = jäädä (pelin) koukkuun
Mölköttää = suhtautua huonosti häviöön
Mölvätä = pelata tuntematta kaikkia pelin hienouksia
Möllätä = pilkata toisen epäonnistunutta suoritusta
Mölqvist = tosissaan pelaava/huumorintajuton
Mökelöidä = pelata itsensä ulos kolmella ohiheitolla
Mölkkööri = äänenvoimakkuudeltaan muista erottuva peliseurue
Mölvästi = pelaaja, joka ei ole omaksunut kaikkia pelin hienouksia

Ei kommentteja: