13 huhtikuuta, 2007

Paraskavedekatriafobia

Se on täällä! Perjantai 13! Koko ihmiskunnan epäonnen purkautumispäivä. Joopa joo... Jostain syystä paraskavedekatriafobiaa (perjantai 13. päivän kammoa) potevia ihmisiä on yllättävän paljon, vaikkei siihen ole minun silmissäni mitään syytä.

Jos panet erityisesti merkille luvun 13, olet käynyt menestyksellä
ala-astetta.

Groucho Marx

Historian suurin aivopesu juontaa juurensa vuoteen 1307, kun Ranskan kunkku Filip IV Kaunis (Filip III Rohkean poika ja Filip X Itsepäisen isä) vangitutti Temppeliherrojen ritarikunnan jäsenet, joille hän oli pahasti velkaa. Päivä oli tietenkin perjantai 13. Lieneekö Temppeliherrojen sen jälkeisten suruliputusten tyhmä apinoiminen synnyttänyt myytin kyseisen päivän epäonnesta? Perjantai oli Englannissa virallinen hirttopäivä, mikä lisäsi öljyä tuleen.
13
Ihmisen rahanhimolta ei vältytty tässäkään tilanteessa: 1800-luvun Ranskassa perustettiin järjestö "Neljännettoista". Kun johonkin illalliskutsuun osallistui 13 henkilöä, palkattiin paikalle "neljännestoista". Uskomuksen mukaan joku 13:sta illalliseen osallistujasta kuolee - aivan kuten Jeesuksen ja opetuslapsien viimeisen ehtoollisen jälkeen.

Kolmetoista henkeä pöydässä on tosiaankin kovaonnista, jos emännällä on vain kaksitoista kyljystä.

Groucho Marx

Perjantain demonisoinnissa on vahvasti esillä kulttuurisidonnaisuus:
maya-kansalla 13 kun oli onnen luku. Kaikki riippuu siitä, miten asiaan suhtautuu.
13
Englantilainen amiraliteetti oli kerran päättänyt osoittaa potaskaksi merimiehen keskuudessa vahvasti vallinneen uskomuksen, jonka mukaan perjantai olisi epäonnenpäivä. Uudelle alukselle annettiin nimeksi Friday, se laskettiin vesille perjantaina ja purtilon kapteenin nimi oli tietenkin Friday. Laiva lähti neitsytmatkalleen (ilman muuta perjantaina)... ja katosi. Siitä ei löydetty koskaan pirstalettakaan.
Tarinasta voi vetää johtopäätöken, että laivoja uppoaa päivästä riippumatta. Upposihan Titanic maanantaina 15.4. Ja natsien risteilijä Wilhelm Gustloff upposi 30.1. 1945, vieden mukanaan ennätykselliset 9343 ihmishenkeä. Silloin oli tiistai.
13
On kuitenkin tosiasia, että perjantaita 13. löytyy vuodesta yhdestä kolmeen kappaletta. 3 - 362. Kumpana ajanjaksona saat todennäköisesti enemmän mustelmia?

Ei kommentteja: