12 maaliskuuta, 2007

Kierellään, kaarellaan

Vaalikuume nousee. Jos ei kansan, niin poliitikkojen keskuudessa. Jotkut heistä lupaavat säilyttävänsä nykyisen linjan, toiset muuttavansa kaiken, kolmannet toteuttavansa lopulta ne vaalilupaukset jotka ovat jo antaneet edellisissä vaaleissa.

Kommunikaatio äänestäjien kanssa on hyvin tärkeää, mutta jotta ei luvata vahingossa liikoja, käytetään taidokkaasti peiteltyä kapulakieltä. Esimerkkejä:

Näin ollen - Tehokas ilmaisu, jolla voidaan viitata sellaisiin yleisessä tiedossa oleviin tosiasioihin, joita ei itse asiassa ole olemassakaan. Esim: “Näin ollen emme voi luvata tuntuvia verokevennyksiä.”

Sen suhteen - Asiasisällöltään kumoamaton argumentti voidaan kumota tällä ilmaisulla. Esim: "Sen suhteenhan meillä ei ole mitään huomauttamista, mutta...”

Pyrkiä - Nykyään sanotaan positiivisesti: “Hallituksessa puolueemme pyrkii tekemään...” Eihän sitä viitsi sanoa, ettei aio asian eteen lyödä edes tikkua ristiin.

-kehitys - Mikäli jonkin sanan perään liitetään ilmaisu “kehitys”, saadaan asia kuulostamaan dynaamiselta. Esim: “Opiskelurahan kohdalla on tyypillistä paikallaanpysymiskehitys.”

Tänä päivänä - Ei suinkaan tarkoita käsillä olevaa vuorokautta, vaan yleensä nykyhetkeä. Se voi tarkoittaa kuluvaa viikkoa, kuukautta, vuotta tai vuosisataa. Poliitikoille erittäin käyttökelpoinen ilmaisu. Esim: "Kansainvälisen kilpailukyvyn takia on tämän päivän ihmisten tyydyttävä tänä päivänä pienempiin palkankorotuksiin.”

Pitkällä aikavälillä - Tätä ilmaisua voi käyttää sellaisen hankkeen vesittämiseen, jota ei voi hylätä suoralta kädeltä. Esim: “Pitkällä aikavälillä eläkkeitä on tietenkin nostettava.”

Näissä puitteissa minäkin harkitsen vakavasti äänestyspäätökseni pitävyyttä!

Ei kommentteja: