02 maaliskuuta, 2007

Kirjakriitikot saapuvat keskustelupalstoille

Huh huh. Ajattelin aloittaa varsinaisen (b)lokikirjoittamisen kevyemmillä teemoilla, mutta Kalevalan päivänä Helsingin Sanomien nettisivuilla julkaistu uutinen ja siitä alkanut keskustelu "pakottavat" minut tökkäämään lusikan tähänkin soppaan.

Luodaan katsaus keskustelun näkyvimpiin kommentteihin. Ne voidaan jakaa neljään pääryhmään: risuihin (joissa tutkijaa syytetään valehtelusta ja rähmällään olosta), varovaiseen kiinnostukseen (jossa kirjaa ei haluta kommentoida ennen kuin se on luettu, mutta esitetään myös mielenkiintoisia lisäkysymyksiä), populisti- Hautalaan (jossa keskustelu kääntyy Hautalan tarkoitusperien tutkailuun), sekä ruusuihin (joissa kehutaan kirjaa ja/tai tutkijaa).

Risut:

”Ilmeisesti tällaisista bäckmaneista ei Suomessa pääse ikinä eroon. Aina löytyy yksilöitä, joille mitkään tosiasiat ja teot eivät riitä ja kaikki voidaan kääntää päälaelleen. Missähän tämäkin tutkija on oppinsa saaanut... -- Ihmettelen, mitkä tarkoitusperät tällaisella ihmisellä nyky-Suomessa on, ellei hän sitten saa palkkaansa suoraan sylttytehtaalta.”

“TERVEISET TUOLLE IVAN BACKMONOVILLE!
Roska on aina roskaa, ja sitahan kirjoitetaan rahan halusta...rahan- javallanhimot saavat jotkut tekemaan ja kirjoittamaan mita tahansa. Heita Iivanan kirja takkaasi sytytteeksi... ”

“ -- Googlaten löytyy ”mielenkiintoista" luettavaa "tutkijasta".Käsittämätöntä miten lukutaitoinen ja väitöskirjankin rustannut tutkija pystyy elämään irti todellisuudesta. -- ”


Varovainen kiinnostus:

”Pitäisi ensin lukea kirjanen, mutta tässä vaiheessa jo kuvailujen perusteella herää epäilys. Mistähän rahat tähän tutkimukseen tulevat? Mikä on tämä kirjan kustajana "Russia Advisory Group"? Eikö muuta kustantajaa Suomesta löytynyt? Jos Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n toimeenkuvaan kuuluu disinformaation ja propagandan levittäminen, onko tämä kirjanen juuri sitä?”

Populisti- Hautala:

“Hautala on kyllä kylmä populisti
Metelöi milloin mistäkin aiheesta, jottaa saa nimensä mediaan ja usein onnistuu, tuo Bäckmanin kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta, harkitsen sen ostoa. Hautalakin kuuluu näihin median lemmikkeihin jotka saavat julki mitä sylky suuhun tuo.”

“Miten Hautalan kunniaa on loukattu? Kirjan lukeneet osannevat vastata. EiBäckman kovin väärässäkään ole, vaikkakin provosoivalla tyylillä sanookin. KylläPutinin Venäjää ja venäläisiä on syytetty jokseenkin kepeästi, ikäänkuin varmuuden vuoksi, ettei vaan saa suomettuneen, fsb-kätyrin ym. leimaa. Jotainkertoo tuo Suomi-Venäjä kansalaisfoorumin jäsenistö, jossa siis Heidikin on mukana. Mikael Storsjö, tsetseeni kapinallisten internet serverin Suomeenraahannut ja heidän rahoittajaksi ilmoittautunut. Jukka Mallinen, joka telkussa"tiesi" sanoa, että Politkovskajan murhan takana on FSB.”

“Bäckman ei ole suinkaan ainoa ihminen, joka hämmästeli kirjassa käsitellynmielenosoituksen tehokasta organisointia. Itse kirjoitin samana päivänämielenosoituksen tapahduttua eräällä kanavalla, että kyseessä on tiettyjeneturyhmien taitava yritys käyttää yhden Annan kuolemaa päämääriensä ajamiseen. Kysehän on ihan tyypillisestä ja Bäckmannin hyvin tutkimasta , sosiologientuntemasta "mallista/toimintatavasta". Annan kuoleman avulla saatiin viritettyäpaniikki, jota tietyt yrittäjät Hautala etunimessä käytti joukkojen kokoamiseen.
On toivottavaa, että Hautalan rahoitusta ja suhteita muihin Putin vastaisiin ryhmiin tarkastettaisiin tämän jälkeen suurennuslasilla, sillä on pelättävää, että sieltä löytyy hämärää. Suomalaisten mieltymys itänaapurin päämiehen arvosteluun estää liian usein terävän tutkimuksen Hautalan kaltaisten vaikuttajien sidosryhmäsuhteista.
Bäckmannin pätevyyttä Venäjä-tutkijana eikukaan vakavasti otettava tutkija ole koskaan kiistänyt. Journalistit ja kiihkeäkansa saattaa turvautua Bäckmannin vähättelyyn, jotta voisivat sivuuttaahelpommin hänen esittämän haasteen ajatella uudella tavalla.”

Ruusuja:

Eioo. Kehuja kirja ei ole vielä saanut, koska kukaan ei vielä sitä edes ehtinyt lukeakaan. Miten jotkut sitten osasivatkaan teilata tämän kustanteen lukematta sitä ensin - eli siis pelkän lehtijutun pohjalta?

Sokerina pohjalla yksi risu:

”-- vaikuttaa ainakin HS:n jutun perusteella niin kömpelöltä räpellykseltä -- ”

No comments. Palaan asiaan luettuani kirjan.

Tämä Helsingin satamassa pyöriminen alkaa tympiä. Taidan nostaa ankkurin...

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Iltalehden Laitinen uskalsi avata suunsa:

"Hyvin taitava imagodosenttien puijaaja on vihreiden Heidi Hautala, joka on taitavasti naamioitunut eräänlaiseksi Äiti Teresaksi, jossa hahmossa on helpompi tehdä kaikenlaisia ilkeyksiä, ilmiantoja, kanteluja ja yhteiskunnallista kiusantekoa. Osuvan imagokuvan Hautalasta antaa tohtori Johan Bäckman uudessa kirjassaan Saatana saapuu Helsinkiin."

http://www.iltalehti.fi/kolumnistit/200703025810528_ko.shtml

Leonid Yakovlev kirjoitti...

Kiitos tästä linkistä. Laitinen näyttäisi lukeneen kirjan ennen kuin kommentoi sitä. (Olisiko muuten edes tarttunut aiheeseen? Mene ja tiedä...)

Anonyymi kirjoitti...

Nu, kak - joko olet lukenut kirjan itse?

Itsellä ei edes suunnitelmissa, mutta hyvinkin voisin lukea kommentin joltakulta joka sen tosiaan läpi kahlannut...

Leonid Yakovlev kirjoitti...

En lukenut itse kirjaa, mutta sain Dobrowolskilta sen käsikirjoitusversion, minkä hän puolestaan sai Aleksanteri-instituutin kautta.

Lyhyesti voidaan sanoa, että Heidi Hautala käytti Politkovskajan murhaa omien poliittisten(kin) päämäärien edistämiseen.

Lisätietoja kannattaa kysyä meidän renessanssimieheltä Tanelilta.