07 maaliskuuta, 2007

Syytön, kunnes ei saada kiinni?

Televisiossa ja lehdissä kotirouvat, kokit ja rakennusmestarit paljastavat niksinsä, joilla askareet hoituvat helposti, entistä nopeammin ja edullisemmin. Jotkut näistä jipoista jopa juontavat isovanhemmiltamme perittyyn tietoon.

Muinaisaikaan ei ollut tapana kerskua pienillä innovaatioillaan, tyyliin: “Meni tuossa tien päällä Datsunistani moottorihihna poikki, mutta minähän korvasin sen vaimon sukkahousuilla!” Tai: “Keitän sekä kananmunat, että perunat samassa kattilassa. Säästää aikaa.”

Oma nerokkuus peitettiin sanonnoilla: “Keinot on monet, sanoi eukko, kun kissalla pöytää pyyhki” ja “Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä”. Nykyään puhutan paljon avoimemmin: “Mistä aita on matalin”. Niinpä erään nimeltä mainitsemattoman nettisivuston avaaminen oli vain ajan kysymys. Kyseiseltä sivustolta löytyy erilaisia huijausmenetelmiä, joilla voi säästää aikaa ja rahaa. En kerro sen osoitetta, sillä en halua yllyttää ketään rikokseen.
Voisin toki valottaa pääpiirteissään joitakin sivun sisältämien “kikkojen” tarkoituksia: Miten pääsee pummilla bussiin, junaan, huvipuistoon tai urheiluotteluun; miten automaatin saa huijattua antamaan ilmaisen limun; erilaiset lunttimenetelmät; miten saa pantin pantittomista pulloista; miten alaikäinen pystyy ostamaan olutta; miten välttää TV-lupamaksun, pysäköintisakon ja veron. Yleisimpiä mainitakseni...

Joukosta löytyi vain kourallinen “rehdin miehen” vippaskonsteja, joista ei loppujen lopuksi aiheudu kenellekään kuluja: ostoskärryihin käy jäätelötikku; nettihakemuksesi käsitellään nopeammin, jos asiointikieli on ruotsi; säilytyslokeroihin käy valuutta; saat esim. paperit virastosta valtuuskirjalla kaverin kautta, jos oma henkkari unohtui kotiin.

Surkuhupaisinta oli näiden kikkojen loppuun kirjoitetut vakuuttelut: esim. “Toimii 100%!” tai “toimii 70%”. Muita käytettyjä “onnistumisprosenttilukuja” olivat 50, 80, 95, 90, 75, 99 sekä 65. Mistä nuo luvut tulevat? Tekevätkö jotkut huijaamista työkseen, jos kerran on varaa noin hartaaseen tilastointiin? Voi että, miten lapsellista meininkiä! Mm. kirjoitustyylin ja huijauskohteiden perusteella onkin täysi syy uskoa, että jippojen takana ovat murrosikäiset nuoret - maamme tulevaisuus.

Kaiken huippuna on sivuston ylläpidon tiedote, jossa ei kehoteta rikokseen ja vastuu seurauksista sysätään kokeilijalle. Syytön, kunnes ei saada kiinni? Voi tätä tekopyhyyttä!

Ei kommentteja: