05 maaliskuuta, 2007

Tonttuja ruokapalkalla (fiktiivinen tarina)

- Kappas vaan! Sehän on Jouko! Mitenkäs jakselet?
- Mitäs tässä... Elämää...
- No mutta, tämän kunniaksi voi ottaa paukut!
- Ei taida kyllä onnistua, sillä olen auki. Sain näes potkut Perlokselta... Joku uusi osastopäällikkö päätti leikata kuluja...
- Kyllä se vielä muuttuu pelkäksi lomautukseksi! Ehkä... Mutta tulehan nyt sieltä soppajonosta baarin puolelle! Minä tarjoan!
- Minun lykylläni se muuttuu varhaiseläkkeeksi, jos uutta linjaa ei täällä Suomessa avata. Pahuksen kiinalaiset ovat taas rohmunneet koko teollisuutemme...
- Kiinalle täytyy kyllä olla kiitollisuudenvelassa, sillä nehän ovat ruudin ja paperin keksineet! Otatko kuivana, vai vietätkö tipatonta maaliskuuta?
- Eiväthän ne ruudinkeksijät osaa muuta, kuin tehdä lapsia. Kuluttavat vielä maailman hapen loppuun... Otan pari tippaa kuivana.
- Etkö taaskaan näe mitalin toista puolta? Kiinassahan on ihan samantyyppiset ongelmat kuin täälläkin, mutta vain päinvastaiset: työtä riittää, mutta väki karkaa ulkomaille - eli meille Pohjolaan. Sitä kutsutaan sielläpäin Suomi-ilmiöksi!
- Suomessa alkaa olla liikaa ulkomaalaisia...
- Älähän ala pullistella niillä lihaksillasi! Halmemaisuus ei ole nykyään trendikästä. Ulkomaalaisia tarvitaan paljon ja kaikkialle! Ajattele, kuinka monen kaupungin ja pitäjän alijäämäbudjetista puuttuu kiinalaisten ravintoloiden veroäyrejä!
- Arabithan ovat jo valloittaneet ravintolabisneksien... Ei ne kiinalaiset täällä pärjää...
- Väärä johtopäätös! Kuka on Suomen suurin työllistäjä?
- Nokia?
- ...
- Paperiteollisuus?
- ...
- Kunta?
- Joulupukki! Tajuatko, millainen tonttuarmeija tarvitaan kaikkien niiden lahjalelujen valmistamiseen? Jos niiden tilalle palkattaisiin kiinalaisia, tuotantokustannukset laskisivat roimasti! Ja jos muonitus sujuisi pelkällä riisipuurolla, säästöt olisivat huippuluokkaa! Sitten hankitaan kiinaa puhuva joulupukki ja sitten...
- Joulu on vain kerran vuodessa...
- Entä marjastus ja sientenpoiminta sitten? Itämaiset poimijat tyytynevät muutaman sentin korvauksiin. Selvää voittoa! Suomalainen voittaa aina!
- En pidä mansikoista...
- No unohdetaan Kaukoitä ja siirretään tuotantolaitokset etelään... Viroon! Siellä, jos missä naistyövoiman tarjoamat palvelut liikkuvat vapaasti länsisuuntaan.
- Mitäs sinne Eestiin voi lähettää? Tyhjiä pullojako?
- Höpsis. Kaiken teollisuutemme, tietenkin. Tulisi sitten edulliseksi ostaa halpaa, Virossa valmistettua paperia ja tankkereita. Ja kun yhtiöiden pääkonttorit jäävät Helsinkiin, niiden maksamat liike- ja tuontiverot olisivat isompia!
- Tuohan oli suoraa puhetta!
- Yhtä en vaihda: suoraa puhetta! Turun sinappi on jo menetetty ruotsalaisille.. .
- Ruotsi on syvältä...
- Älähän nyt! Länsinaapuri on tarjonnut meikäläisille vaikeina aikoina tiskaajien ja teatterinjohtajien pestejä, sekä täydet 12 pistettä!
- Sinähän jaksat yrittää! Miten sinulla menee? Etkös päässytkin urahissiin?
- Tuota... Joo... Olen nykyään Perloksen uusi osastopäällikkö.

Ei kommentteja: